Old Sport stålet og kjørt på grunn

En trist dag for oss

(Tønsberg Blad 29 Juli 2021)

TRIST: – Det ligger ekstremt mye arbeid i disse båtene, så dette er en tragedie for oss, sier leder Arne Steinsbø i Loggen Kystlag etter tyveriet og grunnstøtingen av «Old Sport». Foto: Nora Bjørnsdatter / Peter Madsen

Mandag ettermiddag skrev Tønsbergs Blad om en båt som hadde gått på grunn i Byfjorden, utenfor Gjestehavna i Tønsberg. De to mennene om bord fikk hjelp fra andre båter, og ble berget i land uten skader.

De to mennene i 20-årene ble senere pågrepet av politiet, siktet for tyveri av båten og kjøring i ruspåvirket tilstand.

Båten viser seg å være plattgatteren «Old Sport», som tilhører Loggen Kystlag ved Tønsberg Kystkultursenter. Båten er nær 70 år gammel, og har blant annet vært med på Trebåtfestivalen i Risør.

Tragedie

– Det ligger ekstremt mye arbeid i disse båtene, så dette er en tragedie for oss, sier leder Arne Steinsbø i Loggen Kystlag etter tyveriet og grunnstøtingen av «Old Sport».

– Det ble en trist dag for oss. Dette er en klassiker av en båt, og det er veldig få slike som finnes, sier Steinsbø.

«Old Sport» lå til land ved brygga til Kystkultursenteret, med innelåst nøkkel, opplyser Steinsbø. Han vet ikke hvor lenge båten har vært borte, men forteller at den har blitt observert i skjærgården.

– Så de må ha brutt seg inn og tatt seg til rette, sier han.

Båtene leies ut til lagets medlemmer, og det var egentlig Steinsbø selv som skulle hatt båten nå. Grunnet en skade i skulderen har han ikke kunnet bruke den, og var på hytta da han fikk beskjed om tyveriet og grunnstøtingen mandag.

LEIES UT: «Old Sport» og de andre veteranbåtene leies ut til medlemmer av Loggen Kystlag. Foto: Tønsberg Kystkultursenter / Loggen Kystlag

Hundrevis av dugnadstimer

– Hvor mye arbeid er det med å holde lagets veteranbåter?

– Vi er opp mot en ti stykker som pusser på disse båtene for å få dem i stand, og det blir noen hundre timer hvert år. Nå har vi nettopp skiftet motor på «Old Sport», etter å ha blitt lurt ved et tidligere kjøp. Ikke før fikk vi ordnet opp i det, så kommer denne beskjeden, forteller Steinsbø.

Både skrog, lakking i flere lag, pussing og sying av kalesje har vært nødvendig før båten var klar for bruk. Loggen Kystlag har ingen planer om å skrote den ærverdige plattgatteren. Hvis forsikringsselskapet er medgjørlig, ønsker de å reparere «Old Sport».

– Båten er forsikret, og vi håper å få den hevet snart. Dersom vi får utbetalt en forsikringssum, så vil vi bruke det vi kan på å få satt båten i stand. Vi har nok tid og folk, sier Steinsbø.

Ligger fremdeles på grunn

Både Røde Kors-båten og brannvesenet rykket ut til grunnstøtingen mandag.

– Vi la en lense rundt båten, da det var lekket litt drivstoff ut, men gjorde ikke noe mer enn det, sier vakthavende brannsjef Tor-Atle Jakobsen tirsdag ettermiddag.

Han opplyser at båten ligger støtt på grunnen, og at det ikke er fare for at den skal synke.

– Situasjonen var lite dramatisk slik den lå, og forsikringsselskapet kom tidlig på banen og ønsket å ta hånd om båten selv, sier Jakobsen.

Onsdag formiddag ligger båten fremdeles på grunn.

MYE JOBB: Det legges ned adskillige dugnadstimer for å få «Old Sport» klar for sesongen, forteller Arne Steinsbø. Foto: Tønsberg Kystkultursenter / Loggen Kystlag

«Old Sport»

Plattgatter bygget i Tønsberg, av båtbygger Hans Berg-Olsen på Nes, etter tegninger av Richard G. Furuholmen.

Byggeåret er 1952 og byggenummer 402.

Småbåtregisteret ZAW417.

Lengde: 29 fot, Bredde: 2,60 m, Dybde: 0,70 m.

Maskin: Yanmar 98 hk.

Båten er kravellbygget med oregon pine på eikespant, og med dekk, dollbord, vindskjermer og innredning i mahogni. Dørken akterut er av teak.

Båten ble i sin tid bygget for skipsreder Hans Westfahl-Larsen, Bergen – i 1952.

Kilde: Loggen Kystlag

Legg igjen en kommentar