Petter ble hedret for årelang innsats: – En anerkjennelse

Artikkel i Tønsberg Blad 24 april 2023

HEDER OG ÆRE: Petter C. Gran ble hedret med æresprisen til Sem Rotaryklubb. Foto: Arianit Selmani

Ildsjelen Petter C. Gran står bak byens nyeste landemerke.

En gang i tiden var Tønsberg innehaver av Nord-Europas lengste bygning. Landemerket Tønsberg Reperbane på Kaldnes målte hele 455 meter. Tauprodusenten ble grunnlagt i 1796 og var Tønsbergs eldste eksisterende bedrift fram til den ble lagt ned i 2018.

Nå skal det lange, smale bygget settes opp igjen, men i en litt mindre versjon. I sin tid sto det noen meter inn på landsiden, med en vei og litt gress mellom seg og kystlinjen. Den «nye» reperbanen skal stå på påler i vannet foran Færder videregående skole.

Ildsjelen Petter Gran er leder av Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter. De jobber blant annet for å fortelle historien om seilskutetida i sjøfartsbyen Tønsberg. Bygningen skal gå 100 meter fra den røde sjøbua, foran Færder videregående skole.

Mandag ble Gran tildelt ærespris for sitt arbeid i stiftelsen.

– Det er en anerkjennelse til prosjektet. Det blir et ruvende monument i Tønsberg, sier Gran.

En gang i tiden var Tønsberg innehaver av Nord-Europas lengste bygning. Landemerket Tønsberg Reperbane på Kaldnes målte hele 455 meter. Tauprodusenten ble grunnlagt i 1796 og var Tønsbergs eldste eksisterende bedrift fram til den ble lagt ned i 2018.

Nå skal det lange, smale bygget settes opp igjen, men i en litt mindre versjon. I sin tid sto det noen meter inn på landsiden, med en vei og litt gress mellom seg og kystlinjen. Den «nye» reperbanen skal stå på påler i vannet foran Færder videregående skole.

Ildsjelen Petter Gran er leder av Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter. De jobber blant annet for å fortelle historien om seilskutetida i sjøfartsbyen Tønsberg. Bygningen skal gå 100 meter fra den røde sjøbua, foran Færder videregående skole.

Mandag ble Gran tildelt ærespris for sitt arbeid i stiftelsen.

– Det er en anerkjennelse til prosjektet. Det blir et ruvende monument i Tønsberg, sier Gran.

En gang i tiden var Tønsberg innehaver av Nord-Europas lengste bygning. Landemerket Tønsberg Reperbane på Kaldnes målte hele 455 meter. Tauprodusenten ble grunnlagt i 1796 og var Tønsbergs eldste eksisterende bedrift fram til den ble lagt ned i 2018.

Nå skal det lange, smale bygget settes opp igjen, men i en litt mindre versjon. I sin tid sto det noen meter inn på landsiden, med en vei og litt gress mellom seg og kystlinjen. Den «nye» reperbanen skal stå på påler i vannet foran Færder videregående skole.

Ildsjelen Petter Gran er leder av Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter. De jobber blant annet for å fortelle historien om seilskutetida i sjøfartsbyen Tønsberg. Bygningen skal gå 100 meter fra den røde sjøbua, foran Færder videregående skole.

Mandag ble Gran tildelt ærespris for sitt arbeid i stiftelsen.

– Det er en anerkjennelse til prosjektet. Det blir et ruvende monument i Tønsberg, sier Gran.

LANG BYGNING: Tønsberg reperbane sees midt på bildet. Den gikk fra det som i dag er rundkjøringen ved Færder videregående skole og bort til området ved Støperiet. Foto: Vestfoldmuseene

Tradisjonsrik pris

Leder Terje Johansen i samfunnskontaktkomiteen i Sem Rotaryklubb forteller at æresprisen deles ut til personer som har gjort eller gjør en vesentlig innsats som ledere og initiativtakere innen det frivillige organisasjonsliv.

– Vi har delt ut slike ærespriser siden begynnelsen av 80-tallet. Prisen skal gå til personer som gjør en ekstraordinær innsats for frivilligheten i Tønsberg.

Johansen forteller at mange prominente folk har fått prisen opp gjennom årene.

– Noen av våre medlemmer anbefalte at Petter Gran skulle få prisen i år. Vi ble enige om at han skulle få prisen i forbindelse med sitt arbeid i Tønsberg kystkultursenter. Det er hovedmotivasjonen.

SKISSE: Det nye bygget blir ti meter bredt, åtte meter høyt og 100 meter langt. Det skal stå på et fundament i vannet som er 15 meter bredt. Det vil si at fem meter utenfor bygget blir en del av kyststien fra Ørsnes til Kaldnes. Foto: Illustrasjon: Dag Langve Sauge/Ola Roald

– Gøyalt prosjekt

Kaianlegget og fundamentet er allerede klart. Nå gjenstår selve bygget. Kaianlegg og fundament har kostet 10 millioner kroner. Over 20 millioner kroner er samlet inn til prosjektet. I første omgang skal 50 meter bygges opp. De siste 50 meterne skal bygges når det er penger til det.

– Det er mange frivillige som jobber med dette. Vi ser at det er mange som vil jobbe med prosjektet, og vi får stadig inn nye medlemmer. Det er et gøyalt prosjekt.

Den nye reperbanen

■ Kaianlegget forbi skolen blir hundre meter langt og femten meter bredt.

■ Den nye reperbanen settes opp på kaia av den gamle banen, og skal blant annet huse et repslagermuseum.

■ Bygningen blir hundre meter lang, ti meter bred og rundt åtte meter på det høyeste.

■ Langs vannet blir det en fem meter bred bryggepromenade.

■ Når alt står ferdig vil det være en promenade langs Kanalen på Nøtterøy-siden fra Ørsnes til Støperiet.

■ Forhistorien: På grunn av planer om utvidelser ville Scanrope AS (som bedriften ble til i 1983) i 1998 rive det som var igjen av den lange bygningen. En del av den var allerede demontert fem år før. Fylkeskonservatoren mente imidlertid at repslagingsmaskineriet var meget verneverdig og la ned forbud mot rivning. Dermed ble det inngått en avtale mellom Scanrope AS, Tønsberg kommune og Stiftelsen Tønsberg kystkultursenter. Den sa at Scanrope fikk tillatelse til å rive, mot at Kystkultursenteret demonterte maskineri og bygningskropp, lagret utstyret, og sørget for gjenoppføring.

ANERKJENNELSE: President Per Christian Amundsen i Sem Rotaryklubb, daglig leder Petter C. Gran i Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter og leder Terje Johansen i samfunnskontaktkomiteen i Sem Rotaryklubb.

Legg igjen en kommentar