Nå kommer navnet på taket, men noen har reagert på størrelsen: – Vi synes den er stilig

Tønsberg Blad 8/7 2023

PÅ PLASS: Tønsberg er i ferd med å bli skrevet på taket til nye Tønsberg reperbane. Reperbane vil komme siden. Foto: Aleksander Limkjær

Gjenreisingen av Tønsberg reperbane skal være så autentisk som mulig. De siste dagene har noen godt synlige detaljer kommer på plass.

– Det blir skikkelig fint, sier Petter Chr. Gran, leder i Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter.

Sammen med leder i Loggen Kystlag, Arne Steinsbø, tar han imot Tønsbergs Blad på brygga foran «nye» Tønsberg reperbane, og det som blir skikkelig fint er bokstavene på taket som kommer på plass denne uka.

– Vi begynte på taket sist fredag, og det vil stå ferdig i løpet av denne uka. Noen har reagert på størrelsen, men den er helt lik sånn det var før – og vi synes den er stilig, sier Steinsbø.

ILDJSELER: Arne Steinsbø (t.v.) er leder i Loggen Kystlag, og Petter Chr. Gran er leder i Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter. De er bare to av mange ildsjeler for Tønsberg reperbane. Foto: Aleksander Limkjær

Første halvdel

Når hele reperbanen står ferdig vil det på taket til det 100 meter lange bygget stå Tønsberg reperbane. Foreløpig vil det kun stå Tønsberg.

– Nå bygger vi de første 50 av de totalt 100 meterne. Det er det vi har penger til foreløpig. Vi har vært heldig å ha fått gaver til prosjektet for de første 50 meterne. Vi er godt i gang med innsamlingen til resten av bygget. Reperbane vil komme opp på taket senere, når resten av bygget står ferdig, sier Gran.

Bokstavene som kommer opp er identiske både i størrelse og font, til hvordan det så ut i gamle dager.

– Vi var ikke i tvil om at bokstavene skulle være helt like, sier Gran.

Ferdig til sommeren

Lederen av Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter forteller at hele de 50 meter lange bygget, som altså er første halvpart av det som skal bygges, vil stå ferdig til sommeren.

– Ferdig utvendig. Deretter starter vi jobben med å innrede. Vi har to store containere med originalt utstyr og maskineri som vi skal ha inn her. Det blir bra, sier Petter Chr. Gran.

Han legger ikke skjul på at han synes det er gøy at de som en frivillig organisasjon får lov til å være med å pryde Kanalen.

– Vi kan ikke bare la store utbyggere slippe til, sier han.

Opprinnelig lå Tønsberg reperbane litt lenger inn fra Kanalen enn det den nye vil gjøre.

LANG BYGNING: Tønsberg reperbane sees midt på bildet. Den gikk fra det som i dag er rundkjøringen ved Færder videregående skole og bort til området ved Støperiet. Foto: Vestfoldmuseene

Seilskutetiden

Tønsberg reperbane oppsto i sin tid fordi det foregikk mye seilskutebygging i Tønsberg.

– Under seilskutetiden var Tønsberg en av Norges tre største seilskutebyer. Det ble laget båter over alt. Da gikk det mye tau, så behovet for en reperbane var definitivt til stede, sier Gran.

– Denne tiden var den største gründertiden i Tønsbergs historie. Det var stor vekst, og det ble skapt mye industri og arbeidsplasser her den gang. I dag skjønner vi ikke helt hvor omfattende dette var, sier Arne Steinsbø.

– Rederboligene som ble bygget på denne tiden står fortsatt flere steder i Tønsberg, sier Petter Chr. Gran, og nevner Gunnarsbø, Fagerheim og Teie hovedgård som eksempler.

Legg igjen en kommentar