Berntine får ikke ligge til kai ved siden av Kysten

Artikkel i Tønsberg Blad 12 juni 2023

Vi er skuffet

Styreleder: Thorvald Morris Haraldsen er styreleder i Stiftelsen Berntine. Jeg synes det er dårlig av sjøfartsbyen Tønsberg å forvise oss over til den andre siden. Foto: Magnus Eik

Berntine: Her ligger Berntine nå. Foto: Magnus Eik

Stiftelsen Berntine har fått nei av Tønsberg kommune andre året på rad.

– Vi ønsker at skuta skal få en plass på «honnørsiden» av brygga, forteller styreleder Thorvald Morris Haraldsen.

I likhet med i fjor har Stiftelsen Berntine fått nei av Tønsberg kommune til å ligge på Tønsberg-siden av brygga.

– Tønsberg har historie som sjøfartsby og ønsker å fremstille seg som det også. Vi ble ikke prioritert i år heller, det syntes vi er galt.

Haraldsen forteller at argumentasjonen kommunen har gitt er at Stiftelsen Berntine ikke har penger til å ligge der og at kommunen ønsker penger fra kaileie.

Krevende å drive

– Svend Foyn var Norges rikeste mann og den som startet opp med sel og hvalfangst, og var Tønsbergs store navn. Selv om Berntine ikke var eid av Svend Foyn så brukte han lignende skuter. Berntine var en selfangstskute fra den tiden. Den kunne like gjerne vært eid av Svend Foyn.

Haraldsen syntes det er viktig å videreføre Tønsbergs historie som sjøfartsby, derfor mener han at Berntine burde få ligge på den andre siden om sommeren for å få økt eksponering.

– Det er en helt annen eksponering. Det er krevende å drive skuta inntektsmessig og vi trenger markedsføringen.

– Det er litt oppdragende også. Vi har plakater i skuta så den yngre generasjonen kan lære om skuta og Tønsbergs historie. De henger tett sammen selv om skuta ikke har vært eid i Tønsberg før den kom i 1979.

Trenger plassen

– Vi har lagt til rette for Berntine på Kaldnes-siden, det gjorde vi i fjor og det har vi også gjort i år. Vi har fått inntrykk av at de er veldig fornøyd med denne løsningen, sier kommunalsjef i Tønsberg kommune, Jan Eide.

I tillegg til at Berntine har fått plass på Kaldnes, kan skuta legge til ved Tønsberg Kystkultursenter.

– Vi føler kommunen har strekt seg langt for å tilrettelegg for Berntine, sier Eide.

Han understreker at han er klar over at de ønsker seg plass på andre siden. Grunnen til at det ikke har latt seg gjøre, forklarer Eide, er at de trenger plassene til båtturister som kommer for å besøke byen, noe det er stort behov for på sommeren. Siden gjestehavna er på Tønsberg-siden blir det ikke plass til Berntine.

Eide avviser at det er kaileie som har gjort at kommunen har falt på denne avgjørelsen, men heller behovet for nok plasser i gjestehavna. Kommunen har ikke noe regnestykke på hvor mye de ville gått glipp av hvis Bertine heller hadde fått benytte seg av plassen.

Optimistisk

Selv om Stiftelsen Berntine ikke har hatt noe hell med kommunen har Haraldsen fortatt håpet oppe.

– Jeg er optimistisk av natur og det må man være for å drive en sånn skute. Jeg håper og tror det blir en omprioritering og at vi får plass på Tønsberg siden neste år.

– Vi kommer til å fortsette å søke. Vi syntes vi fortjener det.

Legg igjen en kommentar