Dette begynte som en trist historie. Den ender godt, men ikke for tyven.

Artikkel i Tønsberg Blad 1 juli 2023

I STAND: – Vi fikk satt «Old Sport» i stand igjen, konstaterer en fornøyd leder i Loggen Kystlag, Arne Steinsbø. Foto: Asbjørn Olav Lien

I oktober må én av tyvene som senket den historiske skuta «Old Sport» sommeren 2021 møte i retten.

Der står en Nøtterøy-mann i slutten av 20-årene tiltalt for båttyveriet. Han risikerer fengselsstraff. Mannen er tiltalt etter en paragraf som kan gi strengere straff enn normalt, fordi han hadde begått straffbare handlinger tidligere.

Et par kilometer unna, mens sommeren 2023 koker, er leder Arne Steinsbø i Loggen Kystlag glad – og litt trist – over tiltalen.

TRIST SKJEBNE: Dugnadsgjengen i Loggen Kystlag hadde brukt utallige timer på å sette «Old Sport» i stand. Sommeren 2021 ble den stjålet og kjørt på grunn utenfor Gjestebrygga i Tønsberg, der den ble stående slik. Foto: Madeleine Jamieson

– Som jeg sa til politiet, hadde tyvene blitt dømt til samfunnsstraff, og under vårt tilsyn vært tvunget til å hjelpe til med restaureringen av «Old Sport», er jeg sikker på at de ville fått skikk på tilværelsen. De hadde fått brukt seg på noe konstruktivt. Men det fungerer visst ikke sånn, sukker båtentusiasten.

TRYGT: Nå ligger «Old Sport» igjen trygt fortøyd, og blir holdt godt øye med av medlemmene i Loggen Kystlag. Foto: Asbjørn Olav Lien

Steinsbø er likevel mest glad, fordi Loggen Kystlag fikk kjøpe vraket billig av forsikringsselskapet. Den gamle skjønnheten ble kondemnert etter tyveriet og grunnstøtingen som førte til at den sank sommeren 2021.

Forsikret

Med forsikringspengene, og utallige timer dugnad fra medlemmene, kunne «Old Sport» sommeren 2022 igjen kjenne saltvann under kjølen.

– Båten er en Furuholmen plattgatter, og ble bygget hos Hans Berg-Olsens båtbyggeri på Nes i Tønsberg, forteller Arne Steinsbø.

KVINNER BAK: – Vi menn blir sittende foran og styre båten, mens kvinnene sitter bak og koser seg når vi er på tur, humrer Arne Steinsbø. Foto: Asbjørn Olav Lien

Og dermed har han illustrert det lokalhistoriske suset over «Old Sport», som egentlig ble bygget for en særdeles kondisjonert Bergens-familie (Westfal-Larsen), før den endte hos en båtentusiast i Horten. Derfra ble den gitt som gave til Loggen Kystlag.

Dugnad

Og medlemmene satte i gang med dugnad, for igjen å kunne nyte gammel skjønnhet i 15 knops fart i Tønsberg-skjærgården.

Slik levde «Old Sport» og Loggen Kystlag-medlemmene livet, inntil tyveriet en julidag for to år siden.

– Det ble en trist dag for oss. Dette er en klassiker av en båt, og det er veldig få slike som finnes, sa Steinsbø til Tønsbergs Blad etter tyveriet og grunnstøtingen, som førte til at båten sank.

Legg igjen en kommentar