Byens lengste bygg står klart

Kopi av artikkel i Tønsberg Blad 23/5 2024 av Ellen Morgenstierne.

Byens lengste bygg står klart: – Vi har den fineste tomta i byen

HISTORISK BYGG: Tønsberg reperbane ble etablert i 1796 og en viktig bedrift i seilskutetidas storhetstid. Nå er det historiske bygget gjenoppbygget. Foto: Ellen Morgenstierne

Du har sikkert lagt merke til bokstavene på taket av det nye bygget ved Kanalen? Nå står byens lengste bygg klart!

Det er nesten umulig å unngå å se. Et 100 meter langt bygg med store, tydelige bokstaver. I litt over ett år har det stått skrevet TØNSBERG med store, hvite bokstaver på det svarte taket. Nå er også ordet REPERBANE på plass og bygget er klart – i alle fall utvendig. Begivenheten ble feiret som en viktig milepæl i en mangeårig innsats for byens kystkulturminne.

ILDSJELER: Arne Steinsbø (t.v.) er leder i Loggen Kystlag og Petter Gran er leder i Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter. Sammen er de to av mange ildsjeler som har jobbet for gjenoppbyggingen av Tønsberg reperbane. Foto: Ellen Morgenstierne

– Dette området langs kanalen har vært avstengt i over 220 år på grunn av industri forteller leder i Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter Petter Gran.

Nå gleder han seg til å åpne opp for publikum og til at nye Tønsberg reperbane blir et samlingspunkt i det han mener blir Tønsbergs mest interessante bydel.

Sammen med leder i Loggen Kystlag Arne Steinsbø ønsker han velkommen til markeringen av ferdigstillingen av det lange bygget.

– Det er et slags kranselag, ja, smiler Steinsbø.

WALK OF FAME: Langs promenaden kan man som privatperson kjøpe seg en plank til 5 000 kroner og få navnet sitt i messingplate. – Dette blir Tønsbergs walk of fame, forteller Steinsbø entusiastisk. Foto: Ellen Morgenstierne

FEST: Folk stimlet til nybygget torsdag for å markere ferdigstillingen. Foto: Ellen Morgenstierne

Feiret med kake og «sjampis»

Drøyt 100 mennesker samlet seg torsdag for å ta del i markeringen. Her var mange av prosjektets bidragsytere og støttespillere, deriblant Tønsberg-ordfører Frank Pedersen.

– Vi er veldig stolte av de frivillige og deres stå-på-vilje og måten dette befester byens kystkulturstatus, sier han.

POSITIV: Ordfører Frank Pedersen (t.v.) påpeker at Tønsberg kommune har vært positive til reperbanen hele veien. Det bekrefter tilskuddet på 3,5 millioner. Lenger ned i saken kan du se alle bidragsyterne og den totale prislappen på reperbanen – hittil.  Foto: Ellen Morgenstierne

LANG, MEN IKKE LIKE LANG: Inger Marthinsen Laupsa og Inger-Britt Høysveen serverer lang kake med TØNSBERG REPERBANE. Erik Jacobsen foreviger begivenheten. Foto: Ellen Morgenstierne

«SJAMPIS» OG KAKE: Bidragsytere og støttespillere til nye Tønsberg reperbane markerte ferdigstillingen med mozell og kake. Foto: Ellen Morgenstierne

MED GAVE: Ordfører i Færder kommune Tom Mello (til høyre i dobbel betydning) hadde med seg en gave. – Det er gamle bilder fra Scanrope-tida, avslører han. Her jobbet han med blant andre Bjørn Valstad (til venstre). Foto: Ellen Morgenstierne

32 millioner: – Alt dere ser er betalt

Det er Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter og Loggen Kystlag som står bak gjenreisningen av det som på folkemunne ble kalt langbanen.

TIDLIGERE ARBEIDERE: Tønsberg reperbane var arbeidsplass i 222 år før den ble lagt ned i 2018. De tidligere arbeiderne tar seg en pust i bakken mens nåtidens ildsjeler for gjenoppbyggingen av reperbanen taler. Foto: Ellen Morgenstierne

– Prosjektet er drevet med godt humør og store smil, forteller Arne Steinsbø til forsamlingen og legger til med et smil:

– Alt dere ser her er betalt.

Vern gjennom bruk

Nå starter jobben med å fylle det 1000 kvadratmeter langbygget. Med nøyaktig hva gjenstår å finne ut av, men på ønskelista står både mulighetene for å leie ut til selskaper og samarbeid med blant andre Færder videregående skole. Steinsbø forteller at de ønsker seg ungdommer.

Hvordan skal dere finansiere innsiden?

– På samme måte som tidligere: Smile til de som har penger, smiler Gran.

Eller som Steinsbø sier det: Gjennom ulike legater og stiftelser.

Gjenreisningen av bygget har allerede mottatt tilskudd på rundt 32 millioner kroner fra flere private og offentlige bidragsytere.

Økonomisk støtte

Anders Jahres Humanitære Stiftelse1 210 000 kr
Eivind Eckbos legat200 000 kr
Finn Wilhelmsens stiftelse1 500 000 kr
Gaveforsterkningsmidler2 137 000 kr
Jac. O. Lyngaas stiftelse155 000 kr
Scanrope-veteraner2 000 000 kr
Sparebankstiftelsen DNB10 000 000 kr
Sparebankstiftelsen Nøtterøy Tønsberg4 750 000 kr
Stiftelsen Randineborg feriesenter1 150 000 kr
Tønsberg kommune3 500 000 kr
Vestfold fylkeskommune500 000 kr
Vestfold og Telemark fylkeskommune5 300 000 kr
Andre bidragsytere og øvrige inntekter388 800 kr
Per mai 2024 totalt32 790 000 kr

– SE! Harley Jernberg (3) var med farmor på markeringen og viste ivrig frem de store maskinene fra den gang Tønsberg reperbane lagde tau til de virkelige store båtene. Foto: Ellen Morgenstierne

Det er snart 30 år siden Tønsberg reperbane lagde tau, men nå skal produksjonen opp og gå igjen. Dog bare for nostalgiens skyld.

– For å lage skikkelige tau må man bruke tjære, og det er kreftfremkallende. Produksjonen her blir ren dokumentasjonsproduksjon, forteller Petter Gran og legger til:

– Du kan bruke det som hoppetau.

Tønsberg var en av Norges fremste seilskutebyer

Seilskutene hadde sin storhetstid på 17- og 1800-tallet. Historisk var Tønsberg en av Norges fremste seilskutebyer. Mange både små og store båter ble bygget og rigget her før de la ut som handelsskip på de sju hav. Det er denne historien Tønsberg Kystkultursenter ønsker å få fram i lyset. Med gjenreisningen av den gamle taufabrikken har de kommet ett skritt nærmere.

– Vi vil fokusere på den tida mange ikke vet så mye om, tida mellom vikingtid og hvalfangst, forteller Petter Gran.

Tauverk var big business den gang seilskutene dominerte verdenshandelen. Skuter trengte nemlig tau, og med byens mange rederier og båtbyggerier var det marked for reperbane. Tønsberg reperbane ble grunnlagt i 1796 og var fram til nedleggelsen i 2018 Tønsbergs eldste eksisterende bedrift. Gjennom hele 1800-tallet leverte reperbanen tauverk til byens seilskipsflåte, og i første halvdel av 1900-tallet til hvalfangsten. Flere kjente skuter har fått tau fra Tønsberg, deriblant Fritjof Nansens legendariske polarskute «Fram».

Tønsberg Kystkultursenter

Tønsberg Kystkultursenter ligger på Nøtterøysiden av Kanalen i Tønsberg.

Senteret er tilholdssted for Loggen Kystlag og ishavsskuta Berntine. Loggen Kystlag har ansvaret for driften av de fem bygningene på senteret: Torpedomagasinet, Verkstedbygget, Ladestasjonen, Riggerloftet og Sjøbua.

Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter (SKT) ble etablert i 1991 og er organisert som en ideell ikke-økonomisk stiftelse.

Stiftelsen har inngått en avtale med Tønsberg kommune om vederlagsfri disposisjonsrett til området. Stiftelsen er eier av alle bygningene og har stått for den ytre restaureringen av bygningene. Loggen Kystlag har ansvaret for den indre restaureringen.

Kilde: SKT

RETT FØR RIVING: Den første delen av langbanen ble revet i 1993. Opprinnelig lå bygget litt lenger inn på landsiden enn det gjenoppreiste bygget. 

ORIGINALEN: Tønsberg reperbane sees midt på bildet. Den gikk fra det som i dag er rundkjøringen ved Færder videregående skole og bort til området ved Støperiet. Den gjenoppreiste bygningen på 100 meter ligger ett hakk nærmere Kanalen. Foto: Vestfoldmuseene

Tønsberg reperbanes produksjon av tau foregikk i en 455 meter lang trebygning på Kaldnessiden. På folkemunne ble bygget betegnende nok kalt langbanen. Da første del av langbanen ble revet i 1993 ble reisverk og gammelt maskineri tatt vare på. Avtale for tomt og rehabilitering kom på plass og reguleringsplan for området ble godkjent i 2007. Nå er bygget på plass og arbeidet med å fylle det med kystkultur kan sette i gang.

UTSIKT: Planen er å kunne leie ut lokalene til blant annet selskap. Med store vinduer mot kanalen har man god utsikt mot byen. Foto: Ellen Morgenstierne

Legg igjen en kommentar